• info@siliconenleed.nl

“elk Implantaat gaat lekken”

In ‘Het siliconenlek’ – dat sinds maandag in de rekken ligt – laat de Nederlandse auteur Don Croonenberg aan de hand van gesprekken met patiënten, chirurgen en wetenschappers zijn licht schijnen over de onveiligheid van siliconen borstimplantaten. De enige Belgische bijdrage komt van de bekende Limburgse plastisch chirurg José Budo uit Heers, die meer dan dertig jaar ervaring heeft en duizenden patiënten behandelde. “Ik ben niet tegen borstprotheses, maar vrouwen hebben recht op de waarheid: elk implantaat gaat vroeg of laat lekken”, poneert Budo. “Dat is uiteraard een boodschap die de fabrikanten van implantaten liever verzwijgen. Daarmee spreken ze immers tegen hun eigen winkel.”

Kanker en auto-immuunziektes

Volgens Budo bestaat er niet zoiets als een perfecte prothese. “De wetenschap krijgt het nog altijd niet voor elkaar om honderd procent ondoordringbaar materiaal te ontwikkelen. Elk implantaat gaat vroeg of laat lekken. Daarbij moet je niet denken aan grote, fysieke lekken, maar wel aan microscopisch kleine deeltjes die door het membraan dringen en in het lichaam gaan rondzweven. En dat kan op termijn tot gezondheidsproblemen leiden zoals inkapseling, auto-immuunziektes en zelfs lymfeklierkanker. Ik zeg niet dat die complicaties zeker opduiken, maar het risico is er wel.”

Pakje sigaretten

Budo hoopt dat vrouwen met ‘Het siliconenlek’ beter zijn geïnformeerd voor ze onder het mes gaan. “Er zou geen verschil mogen zijn tussen wat de arts en wat de patiënt weet over de risico’s, maar in de praktijk blijkt dat helaas zelden het geval. Daarom mijn oproep tot eerlijke, heldere communicatie. Verbloem de risico’s niet. Een plastisch chirurg die beweert dat een prothese perfect veilig is, vertelt niet de volledige waarheid. Wie rookt, weet dat hij een grotere kans op longkanker loopt. Dat schrijven we zelfs in grote letters op het pakje. Waarom doen we dat dan niet met implantaten?”

Boter op het hoofd

Niet alleen dokters, maar ook patiënten hebben volgens de Limburgse chirurg boter op het hoofd. “Een borstvergroting is een medische ingreep die opvolging vraagt. Veel vrouwen gaan na een operatie nooit meer op controle, terwijl je om de paar jaar onder de scanner moet om lekken vroegtijdig op te sporen. Complicaties na borstvergrotingen kosten onze gezondheidszorg jaarlijks drie tot vier miljoen euro. Ik vind dat de industrie een jaarlijkse bijdrage aan de schatkist zou moeten leveren om die kosten te dekken. Want nu betaalt de hele samenleving voor complicaties waarvan je op voorhand weet dat ze zullen opduiken.”

Bron: haspengouwsnieuws 24-08-2018
Ruben Steegen en Jozef Croughs