• info@siliconenleed.nl

Grotere kans op kankersoort ALCL

Grotere kans op kankersoort ALCL

Vrouwen met siliconen borstimplantaten hebben een grotere kans op de zeldzame kankersoort ALCL. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek. De laatste jaren is een grote stijging te zien van het aantal gevallen in Nederland.

Nederlandse pathologen en plastisch chirurgen van het UMC Maastricht en VU Medisch Centrum hebben voor het eerst in kaart gebracht hoe vaak ALCL voorkomt bij deze vrouwen. Ook waren er nog niet eerder harde cijfers bekend over het risico op het ontstaan van deze vorm van lymfeklierkanker.

“De belangrijkste stap die we hebben kunnen maken, is dat we van schattingen en relatieve risico’s naar absolute risico’s zijn gegaan. Dat doen we nu als eerste in de wereld”, zegt Daphne de Jong, patholoog aan het VU Medisch Centrum.

Over de risico’s was nog weinig bekend

Nederland kan als enige land ter wereld het risico op deze kankersoort berekenen omdat alleen hier alle pathologieverslagen in een landelijke databank worden opgeslagen. Er zijn hier 200.000 vrouwen met siliconen borstprotheses, blijkt uit het onderzoek. Dat is 3,3 procent van de Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 70 jaar.

Alma Klaver is een van die vrouwen. In 2007 werd bij haar borstkanker geconstateerd, waardoor haar borsten verwijderd moesten worden. Een jaar later kreeg ze een borstreconstructie met siliconen borstimplantaten. Over de risico’s was nog weinig bekend.

Ik wilde liever een gezond lijf dan borsten, maar ik wist niet van dit risico.

Alma Klaver, voormalig kankerpatiënt

Maar vorig jaar kreeg ze voor de tweede keer kanker. ALCL werd geconstateerd, gerelateerd aan haar borstprotheses. “Ik was in shock. En ik was heel boos, op alles en iedereen. Ook op mezelf. Ik wilde liever een gezond lijf dan borsten, maar ik wist niet van dit risico.”

Een ophoping van kwaadaardige cellen

De vorm van kanker is een reactie op het vreemde materiaal van de prothese. Een afweerreactie is op zich normaal, zegt René van der Hulst, plastisch chirurg en een van de onderzoekers. “Het wordt een soort litteken. Dat is te vergelijken met het hebben van een splinter in je lichaam.”

Hij vervolgt: “Maar heel soms ontstaat er een abnormale reactie om de prothese heen, en krijg je een ‘lymfoom’: een ophoping van specifieke cellen van je lymfekliersysteem. Die zijn te bestempelen als kwaadaardig.”

De onderzoekers stelden vast dat dit is gebeurd bij 32 patiënten tussen 1990 en 2017, gemiddeld twee gevallen per jaar. Maar bijzonder genoeg stijgt het aantal. “In 2017 hebben we 11 patiënten geïdentificeerd”, zegt patholoog De Jong. “En dat is verontrustend.”

 

Dankzij de nieuwe cijfers zijn plastisch chirurgen nu beter in staat om de risico’s te bespreken. De risico’s zijn volgens De Jong relatief in vergelijking met bijvoorbeeld borstkanker, dat veel vaker voorkomt.

“Gelukkig gaat het overgrote deel van de patiënten niet dood aan deze vorm van kanker. Je wil geen kanker hebben, absoluut niet, en elke kanker is er een te veel, maar deze vorm van kanker is over het algemeen goed te behandelen.”

De wetenschappers hebben vanaf het begin de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd betrokken bij hun onderzoek. Volgens de inspectie is de kankersoort ALCL te zeldzaam om alle borstimplantaten van de markt te halen. Daarnaast is er nog te weinig bekend om gericht bepaalde implantaten te verbieden. Daarvoor is eerst meer onderzoek nodig.

Alma Klaver is na het verwijderen van de implantaten weer schoon verklaard. Wel heeft het veel impact op haar gehad. Ze heeft een therapeut in de arm genomen. “De kanker is teruggekomen, ik heb het nu twee keer gehad. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten.”

 

Bron:  Nieuwsuur

admin

Een gedachte over “Grotere kans op kankersoort ALCL

Lilianne Nuijten ven den BroekGeplaatst op  3:09 pm - jun 20, 2018

Bij mij is een lekkende Mentor prothese op 8 juni verwijderd. Ik wil het bedrijf aansprakelijk stellen hoed doe ik dat?

  adminGeplaatst op  11:19 am - aug 31, 2018

  Beste Lilianne, zie nu pas (!!) jouw bericht…Ben je er al achter wat voor stappen je kunt ondernemen? Denk dat het heel moeilijk is om een bedrijf als Mentor aansprakelijk te stellen…Je kunt informeren bij de kliniek waar je hebt laten plaatsen?
  En de garantievoorwaarden? Waardoor is het lek ontstaan? Hoe oud was de prothese?
  Mocht je contact willen of vragen hebben: deze kun je ook rechtstreeks mailen naar info@siliconenleed.nl

  Alvast een goed weekend!

trudy veenstraGeplaatst op  9:27 pm - nov 27, 2018

hallo
ik heb in 2006 een reconstructie gehad van beide borsten met implantaten na borstkanker
ik 2010 zijn ze verwijderd na een ontsteking .
is de mogelijkheid er voor mij ook dat ik de klachten kan hebben omdat ik ze 4 jaar heb gehad.

mijn klachten vreselijk chronisch moe heb in april gehoord dat ik ciap heb een spierziekte, ook veel andere klachten zoals ik zeg ik heb altijd wat. ook apneu veel pijn fybromialgy

graag hoor ik van u

  adminGeplaatst op  9:17 am - nov 28, 2018

  Beste Trudy, dank voor jouw bericht.
  Het is niet uit te sluiten dat jouw huidige klachten mede door de siliconen komen.
  Het is niet niks wat je beschrijft.
  Helaas heb ik geen advies voor jou, de implantaten zijn al uit jouw lichaam, dat is al goed.Er is nog wel winst te behalen met goede voeding en voedingssupplementen.
  Op de site van het meldpunt klachten siliconen vind je hier mee informatie over.
  meldpunt klachten siliconen

  Ik wens je veel goeds en sterkte toe.

  Myriam

Reacties zijn gesloten