Meer dan 250 onderzoeksjournalisten uit 36 landen hebben onderzoek gedaan naar medische implantaten: de Implant Files. Het onderzoek was een initiatief van Radar en dagblad Trouw. De journalisten die hebben meegewerkt zijn verenigd in het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), bekend van onder meer de Panama en Paradise Papers.
Nooit eerder deed de ICIJ collectief onderzoek naar aanleiding van een Nederlands voorstel.
Journalisten hebben documenten opgevraagd bij fabrikanten en overheden en uit openbare bronnen om een eigen database aan te leggen. Er zijn wereldwijd 1300 WOB-verzoeken ingediend om vertrouwelijke informatie te krijgen. In totaal zijn er acht miljoen documenten verzameld die allemaal gerelateerd zijn aan medische hulpmiddelen, waaronder implantaten. De bestanden bevatten onder meer veiligheidswaarschuwingen, rechtszaakdocumenten, meldingen van incidenten, calamiteiten en sterfgevallen, rapportages van defecte medische hulpmiddelen, en financiële gegevens van bedrijven.
Moeilijk om informatie te vergaren
Na verschillende uitzendingen van Radar over de soms desastreuze gevolgen van implantaten (bekkenbodemmatjes, borstimplantaten en Essure-sterilisatieveertjes) bleek steeds weer hoe moeilijk het was om informatie te vergaren over de bijwerkingen en gevaren van implantaten.
Onderzoeksjournalist Joop Bouma van Trouw introduceerde Radarredacteur Jet Schouten bij ICIJ in Washington. Schouten schreef een onderzoeksvoorstel waarmee ze onderzoeksjournalisten uit tientallen landen overtuigde om mee te doen. Onder andere de Britse BBC, NBC uit Amerika, ABC Australië, Le Monde en Süddeutsche Zeitung en nog 54 andere mediaorganisaties uit Europa, Azië, Zuid-Amerika en Noord-Amerika doen mee.
De resultaten van het onderzoek gepubliceerd sinds zondag 25 november j.l.op Radar en Trouw
Afgelopen maandag 26 november stond Radar tijdens een anderhalf uur durende live-uitzending, volledig in teken van het onderzoek.