• info@siliconenleed.nl

Reactie NVPC uitzending Radar

Reactie NVPC uitzending Radar

29 november 2019

Update onjuiste berichtgeving Radar: programma plaatst rectificatie

De redactie van het televisieprogramma Radar heeft excuses gemaakt aan NVPC-voorzitter Marc Mureau en tevens een rectificatie geplaatst naar aanleiding van de uitzending van maandag 25 november jl. In de uitzending werd aandacht besteed aan het Rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over medische hulpmiddelen. In het programma werd door Kamerlid mevrouw Ploumen van de PvdA gesteld, dat Marc Mureau tijdens het rondetafelgesprek zou hebben gezegd dat alle borstimplantaten na 10 jaar moeten worden vervangen. De NVPC heeft direct met kracht afstand genomen van deze onjuiste bewering. De bewering is niet alleen feitelijk onjuist, maar ook nooit door de NVPC voorzitter gezegd. Dit blijkt ook uit de opnames van het gesprek in de Tweede Kamer. Inmiddels is er op de website van Radar bij het betreffende fragment een tekst geplaatst dat de uitspraak van Ploumen niet klopt.
Tijdens het Rondetafelgesprek heeft Marc Mureau als antwoord op de vraag van Kamerlid Ploumen het volgende gezegd: ‘Na 10 jaar ontstaat bij ongeveer 20-25% van alle borstimplantaten een scheur. De meeste vrouwen hebben dit niet door omdat zij hiervan doorgaans geen klachten ervaren (een zogeheten stille ruptuur). Een recente wetenschappelijke review (2017) heeft laten zien dat het niet aannemelijk is, dat er een relatie bestaat tussen het hebben van een gescheurd implantaat en een extra gezondheidsrisico of gezondheidsklachten’.
Marc Mureau: “Het is belangrijk dat het debat over patiëntveiligheid rondom medische hulpmiddelen eerlijk wordt gevoerd. Patiënten werden op basis van onjuiste informatie onnodig ongerust gemaakt. Gelukkig is dat nu rechtgezet.”
admin