Zorg.nu laat in de uitzending van 8 november 2016 zien hoe dr. Henry Dijkman van de Radboud Universiteit en plastisch chirurg Rita Kappel via pathologisch onderzoek aantonen dat gelekte siliconen uit borstimplantaten veel verder kunnen migreren in het lichaam dan tot nog toe werd aangenomen.
Deeltjes van de siliconen troffen de onderzoekers aan tot in de kleine hersenen en het ruggenmerg, en diverse organen. Zij konden het onderzoek doen doordat een patiënte die erg veel last had van haar borstimplantaat maar niet kon bewijzen dat haar klachten veroorzaakt werden door de siliconen, haar lichaam na haar dood afstond aan de wetenschap. In hun artikel stellen de onderzoekers dat alle borstimplantaten na verloop van tijd gaan lekken of ‘zweten’, waardoor deeltjes in het lichaam terecht komen.
Veiligheid onvoldoende gewaarborgd
Het onderzoek onderstreept de resultaten van een RIVM onderzoek in opdracht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg dat in juni verscheen maar waar geen enkele ruchtbaarheid aangegeven werd. Uit het onderzoek blijkt dat alle technische dossiers van fabrikanten van borstimplantaten in Nederland onder de maat zijn. De inspectie concludeert: ‘Daarmee is de kwaliteit en veiligheid van het product onvoldoende geborgd.’
Dit betekent dat de veiligheid van alle borstimplantaten in Nederland niet gegarandeerd kan worden. Zo heeft het RIVM door incomplete informatie van de fabrikanten niet kunnen beoordelen of de mechanische testen, waarmee de sterkte van de buitenlaag kan worden getest, voldoende zijn geweest. Kortom: er is geen enkele zekerheid hoe snel de borstimplantaten gaan scheuren.
Aanvullend onderzoek
In oktober liet de IGZ al weten onderzoek te gaan doen naar de klachten van vrouwen met borstimplantaten. Naar aanleiding van de uitzending van Zorg.nu kondigt de IGZ nu aanvullend onderzoek aan naar de bio compatibiliteit van borstimplantaten.